Χρωματικές Συγχορδίες

Μια έκπληξη περίμενε τον Γιοχάνες Ίττεν όταν θέλοντας να ηρεμήσει τις αντιδράσεις των φοιτητών του για την διδασκαλία του , τους έδωσε σαν άσκηση να δημιουργήσει ο καθένας τους την δική του χρωματική συγχορδία.
Πόση διαφορετική αντίληψη είχε ο καθένας από αυτούς επάνω στα χρώματα.
Του έδωσαν τις δημιουργίες τους , όλες διαφορετικές και μέσα από αυτές ανακαλύπτει πόσο ξεχωριστά αντιλαμβάνεται το κάθε παιδί τις χρωματικές αρμονίες. Έχει εμπρός του τόσα διαφορετικά χαρτιά και τότε αρχίζει να ξεχωρίζει τις ασκήσεις και να ψάχνει να βρει μαντεύοντας ποιος έκανε ποια. Είναι απόλυτα σωστός όταν αρχίζει να δίνει στο κάθε παιδί την άσκηση που έκανε και το συμπέρασμα είναι πως παιδιά με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα βάζουν ανοιχτά χρώματα στην άσκηση ενώ με πιο σκούρα επιδερμίδα η χρωματική συγχορδία ολοκληρώνεται με κόκκινο-μπλε-μαύρο! Η πρώτη αντίληψη των χρωμάτων έχει να κάνει με το πως βλέπουμε τον εαυτό μας στον καθρέπτη μας.

Η ΘΕΩΡΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Έφτανε ένα τεράστιο Big Bang για να δημιουργηθεί μαζί με την γη το θαύμα των χρωμάτων.
Εν αρχή είναι … το απόλυτο σκοτάδι, εκεί που το χρώμα δεν μπορεί να υπάρξει και κυριαρχεί το υποκειμενικό μαύρο μέχρι που 400.000 χρόνια μετά (τα συμβατικά τηλεσκόπια μέχρι εκεί μπορούσαν να μετρήσουν την διασπορά του φωτός) αρχίζουν να διαλύονται τα σκοτάδια και εμφανίζονται τα χρώματα.  Εκατομμύρια χρώματα που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να δει και ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να συλλάβει σε όλο τους το φάσμα. Ακόμα και το λευκό χρώμα με την »οπτική» του Νεύτωνα αποδεικνύεται πως είναι ένα σύνθετο σύνολο ανακατεμένων χρωμάτων.

275361ca2b4f36241c4083295bbd4346

Ο Γκαίτε μας λέει στην θεωρία των χρωμάτων ( μια πραγματεία του 1810 που ενέπνευσε τον Καντίσκι και την πρώιμη αφηρημένη ζωγραφική)πως »το σκοτάδι είναι μια διαβάθμιση των χρωμάτων» και πως το φως ή το σκοτάδι είναι απαραίτητα για την παραγωγή τους.
Με την »Θεωρεία των Χρωμάτων» έρχεται σε αντίθεση με την Νευτώνεια οπτική που βλέπει χρώματα μόνο στο φως, περιγράφοντας στην μελέτη του πως κοιτώντας μέσα από ένα πρίσμα έναν λευκό τοίχο αυτός παρέμεινε λευκός, ενώ όταν το πρίσμα περνούσε επάνω σε μια σκοτεινή περιοχή άρχισαν να φαίνονται χρώματα και τελικά γύρω από το περβάζι ενός παραθύρου ανακάλυψε ένα τεράστιο φάσμα χρωμάτων που έμοιαζε να αναδύεται από τα σκοτάδια.Ο Νεύτων είχε παρατηρήσει το χρωματικό φάσμα μέσα από ένα πρίσμα, από ορισμένη απόσταση και επάνω σε σταθερό σημείο. Βέβαια μεταξύ των δυο υπάρχουν πολλές διαφορές στις παρατηρήσεις τους όπως ότι ο Νεύτων υποστήριξε πως το λευκό μπορεί να αναλυθεί σε 7 καθαρά χρώματα ενώ κατά τον Γκαίτε δυο είναι τα καθαρά χρώματα… το κίτρινο και το μπλε και όλα τα υπόλοιπα είναι διαβαθμίσεις τους.
Όλα αυτά όμως είναι όσα μπορεί να δει και να ξεχωρίσει το ανθρώπινο μάτι και φυσικά στον κάθε άνθρωπο διαφέρει αυτή η αντίληψη. Υπάρχουν αυτοί που έχουν αχρωματοψία και υπολογίζεται πως βλέπουν μόνο δέκα χιλιάδες χρώματα καθώς διαθέτουν μόνο δυο τύπους ειδικευμένων νευρικών κυττάρων »κωνία». Ένα υγιές μάτι διαθέτει τρία »κωνία» κι έχει την ικανότητα να βλέπει ένα εκατομμύριο διαφορετικά χρώματα . Υπάρχουν όμως και άνθρωποι »τετραχρωματικοί» , κυρίως γυναίκες που χάρη σε μια γενετική μετάλλαξη υπολογίζεται ότι βλέπουν εκατό εκατομμύρια χρώματα.

rainbowSulpture It's strands of thread
Τι συμβαίνει όμως όταν θέλουμε να αρπάξουμε αυτά τα χρώματα μέσα από ένα πρίσμα και να τα βάλουμε να εκφραστούν για εμάς; Εδώ φτάνουμε πλέον στις χρωστικές ουσίες που μέχρι πριν μερικά χρόνια τις παίρναμε από την γη όπως η ώχρα ή το κιννάβαρη … ή από οργανικές ουσίες όπως η πορφύρα ή από φυτά όπως το κιτρινοπορτοκαλί σαφράν, το ινδικό λουλάκι ή ή ίσατη με το έντονο μπλε, το ριζάρι που βγάζει το κόκκινο … και πριν τον 19ο αιώνα που γίνεται η έκρηξη της βιομηχανίας των χρωμάτων όλες αυτές οι χρωστικές και οι πρώτες ύλες σύνδεσης των χρωμάτων, ήταν πανάκριβες. Έπρεπε να έρθει η οργανική χημεία για να ανακαλύψει την δομή των χημικών ενώσεων των χρωμάτων και να φτάσουμε πλέον στην παραγωγή συνθετικών χρωμάτων.
Πόσα χρώματα όμως χρειαζόμαστε να έχουμε στην παλέτα μας για να δημιουργήσουμε τις δεκάδες χιλιάδες αποχρώσεις που χρειάζεται ένας πίνακας; Χρησιμοποιώντας απλά τον τροχό του συστήματος RYB μόνο τρία , τα πρωτογενή χρώματα.

 

foto: Rainbow Sulpture. It’s strands of thread

20190507_123834-1

Red Yellow Blue. Κόκκινο, κίτρινο, μπλε. Από αυτά τα τρία χρώματα θα δημιουργήσουμε όλους τους υπόλοιπους χρωματικούς συνδυασμούς που χρειαζόμαστε και ξεκινάμε από τα δευτερογενή χρώματα που είναι το

Πορτοκαλί = Κόκκινο + Κίτρινο

Πράσινο = Κίτρινο + Μπλε

Μοβ = Μπλε + Κόκκινο

Παίρνοντας λοιπόν αυτά τα έξη πλέον χρώματα αρχίζουμε να δημιουργούμε τα τριτογενή που παράγονται από αυτά και είναι πραγματικά αμέτρητες οι αποχρώσεις που θα μας προκύψουν.

Munsell color tree

( Στο τρισδιάστατο δέντρο χρωμάτων του Munsell βλέπουμε ξεκάθαρα τι εννοούμε σχετικά με τις αποχρώσεις των χρωμάτων)

Βέβαια η κάθε εταιρεία δίνει την δική της γκάμα χρωμάτων, γι αυτό και θα δούμε και σημαντικές αποκλείσεις στα ίδια χρώματα … πχ το κόκκινο δεν είναι το ίδιο από εταιρεία σε εταιρεία και όλες κατασκευάζουν εκτός από τα πρωτογενή και δευτερογενή χρώματα μια μεγάλη ποικιλία χρωματικών αποχρώσεων ώστε και ο πιο αρχάριος να μπορεί να δημιουργήσει κάθε επιθυμητό χρωματικό αποτέλεσμα.

20190508_101653-1

(foto: Παίζοντας με τα χρώματα. Ένας απλός πίνακας -υδατογραφία-  που έφτιαξα και δείχνει τα πρωτογενή χρώματα και τα παράγωγά τους )

Τώρα κατά πόσο είναι επικίνδυνες όλες αυτές οι χρωστικές; Ναι η αλήθεια είναι πως ειδικά με τις σκόνες που είναι πρώτη ύλη, έχουμε να κάνουμε με καρκινογόνα υλικά και θέλουμε καλό πλύσιμο μετά από κάθε επαφή με αυτά τα χρώματα και καλά αερισμένους χώρους. Για παράδειγμα το white flake που ήταν το μόνο αδιαφανές λευκό από την αναγέννηση ως σήμερα ή Naples yellow που περιέχει μόλυβδο, τα χρώματα που βγαίνουν από την οξείδωση του κοβαλτίου και περιέχουν αρσενικό όπως το μπλε ή το πράσινο. Γι αυτό καλύτερα όσοι δεν γνωρίζουν να αγοράζουν έτοιμες πάστες του εμπορίου και να μην έρχονται σε επαφή με πρώτες ύλες.
Δεν υπάρχει τέλος σε μια συζήτηση που έχει θέμα τα χρώματα, τα παράγωγά τους, τις ύλες, την ιστορία τους, τις πρώτες εφαρμογές μέσα στους αιώνες και έχουμε να μιλήσουμε ακόμα για την ψυχολογία των χρωμάτων, για τα λάδια, τις σκόνες, τα ακρυλικά …

20190507_211606-1

(foto: μια απλή άσκηση χρωμάτων)

Προς το παρόν μπαίνει μια άνω τελεία και μια προτροπή. Αγγίξτε τα χρώματα, βουτήξτε τα δάχτυλά σας μέσα στο χρώμα και παίξτε με αυτά , δημιουργήστε σχήματα, γραμμές, καμπύλες και γεμίστε με χρώμα την ζωή σας διώχνοντας μακριά για λίγη ώρα κάθε σκέψη. Αν μάλιστα τα συνδυάσετε με την αγαπημένη σας μουσική θα γνωρίσετε έναν κόσμο ηρεμίας και περισυλλογής, ότι καλύτερο για την εποχή της ταχύτητας και της πίεσης που ζούμε.

 

20190508_102017(foto: σε ένα μικρό σιδερένιο βαλιτσάκι η δική παλέτα watercolours από πλάκες χρωμάτων μέσα σε κάψουλες καφέ για πιο εύκολη χρήση και πλαστικές ροδέλες για αφαίρεση του περιττού χρώματος από τα πινέλα μου)

 

color wheel

foto: Μια ακόμα ρόδα των χρωμάτων που μας δίνει πιο αναλυτικά τις αποχρώσεις.

2 thoughts on “Χρωματικές Συγχορδίες

 1. Εξαιρετικές οι παραπάνω χρωματικές λεπτομέρειες και πολύ χρήσιμη η χρωματική ανάλυση όχι μόνο για κάποιον που ζωγραφίζει, αλλά και γενικότερα για την ζωή μας! 😉
  Και είναι πολύ δημιουργικό να πειραματιστούμε με τα βασικά χρώματα και να πετύχουμε μια όμορφη γκάμα χρωμάτων, προσέχοντας όμως όπως και στη ζωή, πως το πολύ «ανακάτεμα» λερώνει το απλό, βασικό και πρωταρχικό… γι αυτό και η ομορφιά παραμένει πάντα στην απλότητα! 🙂
  Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια θεραπευτικής ιατρικής με βάση τα χρώματα και μάλιστα στην Αγγλία υπάρχει και ένα νοσοκομείο που θεραπεύει μόνο βάση χρωμάτων. Οι Ινδοί από παράδοση, έχουν ειδικευτεί με την θεραπευτική ενέργεια των χρωμάτων, τα λεγόμενα 7 τσάκρας, όπου στο διαδίκτυο μπορούμε να έχουμε πολλές λεπτομέρειες! 😛
  Καλά «ζωγραφίσματα» λοιπόν με απλά χρώματα και αυτό σύμφωνα με ότι ορίζει η καρδιά του καθενός! 🙂

  Πολλά τα ΑΦιλάκια καρδιάς στην πολύχρωμη φίλη και γειτόνισσα μου! 🙂

  • Έτσι καλή μου φιλενάδα, με τα πολλά ανακατέματα χάνεις την βάση ή μήπως να λέμε »χάνεις την μπάλα» ? 🙂 🙂 🙂
   Το έχω παρατηρήσει κι εγώ στα »ανακατέματα» των χρωμάτων πως καμιά φορά αντί για χρώμα έχεις έναν λερωμένο πολτό απροσδιορίστου αποχρώσεως που είναι μόνο για πέταμα! 😦
   Εδώ και λίγο καιρό, προσπαθώ να μάθω όσα περισσότερα μπορώ για τα »χρώματα» πέρα από την απλή χρησιμότητά τους να ομορφαίνουν την ζωή μας πως μεταφράζονται στην θεραπεία του σώματος και της ψυχής και έχω βρει απίστευτες πληροφορίες επάνω σε αυτά που θέλω κάποια στιγμή να τις μεταφέρω κι εδώ σε όσο πιο απλή γλώσσα μπορέσω.
   Σ ευχαριστώ Στεφανία μου, μένω πάντα στα απλά μου χρώματα όπως μου το εύχεσαι, αυτά που θεραπεύουν την ψυχή και της δίνουν φτερά να πετά ελεύθερη 🙂

   Τα φιλιά μου στην πολύτιμη σύμβουλό μου και φίλη 🙂 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s